dissabte, 19 de desembre del 2009

La "W", jornades de gairebé 30 km entre glaceres i parets verticals de granit.

14,15,16 i 17 de desembre de 2009

Tornem a estar a la civilització després de passar quatre dies aïllats caminant pel Parc Nacional de Torres del Paine, sense cap mena de dubte un dels grans Parcs Naturals de la Patagònia amb algunes de les millors muntanyes del món!
Les dimensions d'aquestes muntanyes van més enllà de l'imaginable des d'una perspectiva europea, no pas per la seva alçada (El cim principal del Paine Gran tot just supera els 3.000 metres) sinó per parets totalment verticals de més d'un kilòmetre, vessants de més de dos kilòmetres d'alçada carregats de glaceres suspeses o glaceres amb fronts de més de cinc kilòmetres d'ample que connecten amb l'anomenat "Campo de Hielo Sur" que amb el nom ho diu tot.
Els que sou de muntanya ja haureu sentit parlar i haureu vist milers d'imatges de les parets de "Cuernos del Paine", o les pròpies "Torres del Paine", hem vist els mítics "Cerro Catedral, Cerro Aleta de Tiburón", la gran glacera del "Paine Grande" i el front del "Glaciar Grey".
Evidentment, cal ser un escalador d'elit o gairebé per pujar molts d'aquests cims i nosaltres ens hem conformat a recórrer els millors indrets del parc per poder-nos acostar i veure aquestes moles de roca i gel. Tot i això, costa una barbaritat fer-se una idea de les dimensions d'aquestes muntanyes verticals fins i tot estan a tocar de les seves parets.
Després de viatjar 14 hores de Ushuaia a Puerto Natales, al dia següent vam fer cap al Parc Nacional per agafar el catamarà de les sis de la tarda al llac Pelhoe, una tarja de presentació brutal ja que les vistes dels "Cuernos" i el "Gran Paine" son espectaculars. Vam dormir al refugi de Grande Paine, que sembla més un hotel que un refugi i on s'hi barregen els excursionistes amb la gent que només s'acosta a aquest punt per veure les vistes panoràmiques.







La primera jornada d'excursió real va ser esgotadora! Vam fer dos cops un dels trams del circuit (per tornar a parar al mateix refugi) sumant més de 28 km en un sol dia. L'objectiu era veure de ben aprop una de les grans glaceres que surten del Campo de Hielo Sur el "Glaciar Grey", una d'aquelles formacions de la natura que per més que te la mires no pots endevinar la seva grandària (de fet, el gel de la glacera es perd a l'horitzó).
Tant la Marta com jo gairebé estrenàvem bótes noves, que vam comprar a Ushuaia, i aquestes van provocar unes precioses llagues als peus de la Marta al final de la jornada (tot i que eren espectaculars, no van ser res que una agulla amb alcohol, iode i compeed no poguessin arreglar!).









La segona jornada va del refugi Grande Paine fins al refugi de Los Cuernos (que deu el seu nom a que esta just a sota de les parets dels Cuernos del Paine). Peró la ruta no es conforma amb la travessa sinó que s'enfila per la vall del Francès fins al "Campamento Británico". Al llarg de la ruta hi ha grans panoràmiques dels cuernos i de la cara nord del Gran Paine. Com és típic a la regió el clima és molt canviant i hi fa un vent de mil dimonis, plovisqueja gairebé contínuament i el vent aixeca remolins d'aigua sobre els estanys. Al Paine Grande vam veure diversos allaus, el més gran que va recórrer els dos mil metres de paret el vam poder gravar una mica metre baixava al tram final.





La tercera etapa va des de Cuernos al refugi de les Torres i s'enfila per una tartera i una morrena frontal on hi ha blocs com cases de dos pisos fins a veure les Torres del Paine en una visió màgica que no oblidarem mai! Les Torres del Paine et deixen bocabadats.
Als dos últims refugis, gestionats per l'empresa Fantástico Sur hi ha un ambient més que agradable. Els refugis estan plens de gent de tot el món, sobretot francessos, pero parlem amb Noruegs, Canadencs, anglesos, Rusos, Finesos, Catalans, etc.. Als refugis hi treballa molta gent i tothom és molt competent, quan parle amb ells t'expliquen que tots tenen carrera universitària de Turisme, econòmiques, Biologia, etc. I tots estan informadíssims de la fauna, la flora i la cultura del país i els encanta parlar-ne.
Com la nit anterior la Marta i jo estàvem negociant si ens llevàvem a les 3:30h per pujar un altre cop a les Torres per veure com es posen vermelles durant cinc minuts a la sortida del Sol (El fenomen només passa en dies sense cap núvol i això és molt estrany a la Patagònia), al matí quan ens llevem tothom ens ha fet bromes i ens ha dit que la gent que hi ha pujat ho han pogut veure i que ens ho hem perdut, hem pogut contrastar finalment que hem fet molt bé de dormir com marmotes fins més tard!





Avui dia 18 estem cansats i contents a Puerto Natales, en un dia rúfol on hem vis des del bus com una cortina de boira ha tapat tots els cims del parc fins a fer-los desaparèixer. Ens sembla que hem tingut molta sort de veure'ls tots.


dilluns, 14 de desembre del 2009

Benvinguts al cul del món que per cert és un mocador

10,11,12, de desembre de 2009

Ushuaia és el la fi del món, com s'encarreguen de recordar-te a cada moment els "fueguinos", els habitants de Tierra de fuego.Els Xilens opinen al contrari ja que tenen una població encara més al sud que és diu Puerto Williams.
Tot i això Ushuaia té molts atractius:
 el primer és el clima, els locals diuen que en un sol dia pots viure les 4 estacions de l'any, i és veritat, durant unes 12 hores vivim un vent huracanat amb 5 graus de temperatura, 18 graus solta el solet, una pluja gelada amb una gran nevada a les muntanyes i un altre cop bon temps.
El segon atractiu és el canal: Contractem una petita excursió amb l'empresa "Las Tres Marías" (la millor amb diferència de les que ho ofereixen ja que vas amb un petit veler amb motor amb només 12 persones) i ens porten a veure una illa amb lleons marins, i sobretot la Isla "H" una illa protegida on només hi entren una vintena de persones al dia. A sobre el vaixell, mentres escoltem les explicacions d'una competent guia,
passem molt de fred, i és aleshores quan diu en un català perfecte: "benvinguts al cul del món".
El tercer atractiu són les muntanyes que té al voltant i el Parc Natural de Tierra de Fuego, pugem fins la Glacera Martial, força amunt amb neu fins als turmells i fem una llarga passejada per el Parc natural on veiem moltes aus marines, una castorera, una torbera, etc. Les muntanyes del voltant s'assemblen molt als 3000 del Pirineu quant estan nevats, però fan una alçada màxima de 1500m.
Durant aquests dies ens allotgem a casa de la Maria (Nahuel bb), és una dona entranyable i molt xerraire que ens explica moltíssimes coses d'Ushuaia, a la casa hi ha com a molt 7 hostes i la seva família (són 7 membres més que és queden sense els seus llits per uns mesos). La casa és de color verd, com ens explica la Maria les cases dels descendents dels Europeus i Criollos que van colonitzar Ushuaia sempre són de color verd perquè la pintura verda era l'única que entrava a la illa per pintar els vaixells de guerra. Ushuaia la van colonitzar sobretot delinqüents que estaven tancats a la presó que allà hi havia. Li van prendre el territori als Yàmanas, uns nadius que vivien encenent petites fogueres, pescant lleons marins i navegant en canoes ¡completament despullats!
I ara expliquem allò del mocador, a Ushuaia ens hem trobat a l'Albert de la Garriga i al Jordi de les Franqueses del Vallès (Germà de la Mireia Vila) que ha fet tota la ruta 40 en moto.

Estem a un refugi de muntanya de Torres del Paine a Xile i no podem penjar fotos així que us haureu d'esperar 5 dies fins que tornem a la civilització.

Ushuaia a les 23:00 h! Encara hi ha llum.






Ushaia desde el "Glaciar Martial"


Parc Nacional Tierra de Fuego