diumenge, 3 de gener del 2010

Balenes 0 – Pingüins 800.000

27,28,29 de desembre
Una sensació extranya ens envaeix desprès de passar una nit amb un omnibus amb semi-cama i passar de les muntanyes de la costa pacífica a un port marí important com Puerto Madryn a la costa atlàntica. Aquí fa més sol i calor al primer moment, tot i que, estant a la Patagònia, de tant en tant i en qüestió de minuts s'aixequen vents freds o descarrega alguna tempesta que fan baixar 10 graus la temperatura pel cap baix.






Puerto Madryn va ser fundat per pioners galesos, com altres poblacions properes. Els galesos van saber entendre's amb els aborígens Maputxes, cosa que no van saber fer els espanyols i per això van fracassar quan es van voler instal·lar per la força a Puerto Piràmides (a península Valdés)
Però Puerto Madryn és sobretot la porta d'entrada a un paradís per la fauna marina com és Península Valdés i la seva zona. La barreja de les aigües càlides de la costa atlàntica brasilera amb les aigües fredes provinents de les Malvines (que són argentines ara i sempre, com recorden múltiples cartells que hem vist per tot el país, per cert). Això provoca un procés d'aflorament (pujada) de les aigües fredes i plenes de nutrients a la superfície i per tant, un mar molt ric en vida marina (molt plàncton vol dir molts peixos, moltes balenes i altres cetacis, lleons marins, pingüins...). La forma de la península, amb dues badies molt marcades, facilita a més a més una zona d'aigües tranquil·les ideals per els santuaris de balenes.
Abans que ho pregunteu, vam arribar tard per al final de la temporada de balenes franques australs (per dues setmanes) i no en vam veure ni una, però tant se val, el calendari de la Península Valdés possibilita veure fauna marina en qualsevol època i a més tenim estones de solet i platjeta que ja convenia! (amb el permís del vent patagònic, que quan es posa a bufar ho refreda tot i provoca tempestes).
Vam arribar a veure com començaven a parir els lleons marins i els elefants marins, i com 800.000 pingüins, entre pares i cries crescudetes vivien en societat a Punta Tombo!
Els elefants marins són de la família de les foques, es nota perquè no poden “caminar” amb les seves aletes com ho fan els lleons marins i el seu nom fa referència a la trompa que tenen els mascles.



 Els lleons marins no són foques perquè poden caminar amb les aletes (tot i que la típica foca de circ que juga amb la pilota és un lleó marí), vam poder veure perfectament com els mascles dominants esperaven a les femelles del seu harem a que paríssim per muntar-les de nou (passant de les cries), mentre els candidats a substituir-los els desafiaven en lluita i els perdedors més joves, jeien deprimits a la llunyania esperant en va que alguna femella s'interessés per ells.
En aquesta zona i en aquesta època estan força actives les orques, que mengen foques i lleons marins a alta mar,i, de tant en tant es comporten d'una manera espectacular i es llancen sobre les platges on hi ha les preses, surten de l'aigua i les cacen a la vista de tothom! (vam esperar per veure si tocava la rifa però és poc freqüent).




A Punta Tombo vam veure la concentració més gran de pingüins de sud-Amèrica. És com una ciutat on deambulen centenars de milers de pingüins que pugen i baixen de la platja als turons del voltant on hi tenen en niu, mentre els turistes passegem per allà al mig.
De vegades, si t'hi apropes massa o els talles el camí, comencen a girar el cap a un costat i a l'altre, (sembla que es deu a que tenen els ulls molt al lateral i estan mesurant distàncies) si t'hi acostes massa potser et piquen!
Com si fos un reportatge de la 2 vam poder veure alimentar cries, com dos cormorans negres intentaven menjar-se un petit perdut i aquest es defensava (davant la passivitat de la resta de pingüins i l'angoixa de la Marta), com altres dos copulaven donant-se uns cops d'ala forts un pèl sado-maso i una escena de banyes on un mascle es ficava al niu d'una femella que no tocava i venia el “marit” i es barallaven amb una mala llet considerable!



















Un lloc impressionant, on ens quedem amb ganes de tornar a veure les famoses balenes franques i altres coses, queda pendent...

1 comentari:

  1. Que xula la última foto!!! Ara hem pogut veure les cries un xic més crescudetes. Quan nosaltres hi vam anar acabaven de sortir de l'ou.
    Espero que ho hagueu disfrutat tant com nosaltres.
    Molts record parelleta!!!
    Albert i Isa
    (Montagut-Olot)

    ResponElimina